Böcker jag läst 2012, del 1

0kommentarer

Under 2012 läste jag inte så himla mycket, lusten tycks ha avtagit vilket är jättetråkigt. Men några blev det i alla fall, här kommer de:
 
Först ut var "Det broderade hjärtat" av Carole Martinez, en roman som handlade om Frasquita Carascos liv som "fulländad sömmerska och bortspelad fru". Det bästa med boken tyckte jag var språket och berättelsen, det sämsta var att man (jag) inte förstod allt vilket jag inte gillar. Så här skrev jag om boken: "Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om boken. Den var bra men det är ett dåligt ord, det räcker inte till. Jag skulle nog också vilja säga; speciell, gåtfull, vacker och unik. Det gör "bra" lite mindre "bra" är att man nog inte riktigt förstår allt, det finns så många frågor jag vill ha svar på." Jag gav boken en trea i betyg.
"En dag" av David Nicholls stod näst på tur. Den handlade om Emma och Dexters liv, både ifrån och tillsammans med varandra. Det bästa tyckte jag var storyn och hur boken var skriven, det sämsta var Emmas öde. Så här skrev jag om boken: "En dag var riktigt bra och jag älskar verkligen hur den är uppbyggd. Språket, karaktärerna, ja allt är helt enkelt perfekt. Jag hade dock önskat att Emmas öde blivit ett annat, det kändes så fel på något vis. Fast det kanske är det som gör boken så bra också, jag vet inte." Jag gav boken en fyra i betyg.
 
Efter "En dag" läste jag "Niceville" av Kathlyn Stockett. Boken handlar om Aibilen och Minnys liv som hembiträden på 60-talet och var den bästa boken jag läste 2012. Jag älskade allt med boken och tyckte inte att någonting var dåligt. Boken fick en femma. 
 
 
Sen läste jag "Simon och ekarna" av Marianne Fredriksson. Den handar om Simon och Isaks uppväxt under andra världskriget och efter. Det bästa tyckte jag var karaktärerna, det sämste var hatet och sorgen hos många av dem. Så här skrev jag om boken: "En ganska medioker bok, lite intetsägande. Den var liksom jämn i handlingen, inte många känslosamma partier. Det var bara en berättelse." Boken fick en trea.
 
 
"Sirila gentlemen sökes" av Karin Brunk Holmqvist blev nästa bok. Den handlar om Alma och Margits äventyr på äldreboendet Solgläntan och var en sån där mysbok som liksom bara slinker med. Det bästa var slutet, det sämsta språket. "En helt okej bok om ett par damer som tvingas flytta till äldreboende. Storyn gillar jag men den kunde varit roligare skriven. Jag hade nog för höga förväntningar." Även den fick en trea.
 
 
"Sanningens ögonblick" av Kristin Hannah var också en sån där himla bra bok. Kristin Hannah är för övrigt en av mina favoritförfattare. Boken handlar om systrarna Winona, Aurora och Vivi Ann Greys liv i Oyster Shore och så här skrev jag om den: "En fantastisk bok om avundsjuka, kärlek, systraskap och orättvisa. Jag älskade boken från första sidan och kunde inte sluta läsa. En jättebra bara-att-läsa-och-inte-behöva-tänka-bok. Det var bara att njuta." Boken fick en femma. 
 
 
"En blomma i Afrikas öken" av Waris Dirie var en självbiografi om Waris uppväxt i somalia och sitt liv som toppmodell. "Det här är en sån där bok som väcker en till liv och får en att titta ut i världen lite mer. Den ger en djupare förståelse för Afrikas människar och ja, den är helt enkelt väldigt nyttig och bra. Waris liv är verkligen händelserikt och framförallt lärorikt." Boken fick en femma.
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej