Har jag förresten berättat att de är så här inredningen i mitt framtida hus ska se ut? Ja, det ska väl vara någon mer pinal men ni förstår.


Soffa Gardin Påslakan Avlastningsbord Soffbord Ljushållare Klocka Säng Jordglob Rosor
Titta vad det blev! Ett fat blev det, kakfat, smyckesfat what ever you want. Fantastiskt tjusigt tycker jag. Det är alltså en vas och en tallrik (eller vad det var) som jag satt ihop med silikon och sen sprayat med mattvit hobbyfärg. Ett lagom avancerat och tidskrävande pyssel för en sån som mig som inte har något tålamod alls. Dock blev färgen lite ojämn men det var faktiskt första gången jag "finmålade" med sprayfärg. Man behöver ju inte kika så noga. 



Och ursäkta för alla brusiga mobilbilder men det är Johans vecka med kameran så att, delad vårdnad vet ni.
Nu ni världen! Kolla här får ni se den senaste artikeln om oss i Kit.

Annars började jag morgonen med lite mys med Mozart, en brakfrukost och nu bär det snart av till skolan. Efter skolan blir det gymmet och när jag kommer hem ska jag fortsätta med mitt lilla pysselprojekt, förhoppningsvis får ni se resultatet ikväll. 


Idag har jag varit till käkkirurgen i Falun och pratat om operationen som är planerad till december i år. Men faktum är att så här är det; sist jag var till Mora sa tandläkaren att jag kanske kan slippa undan operationen och istället få någon tand lite slipad så att det går ihop. Head over heels blev jag efter det beskedet men han tyckte ändå att jag skulle åka till Falun idag som planerat för att höra vad kirurgen hade att säga. Så det gjorde vi och om allt går som jag hoppas kommer jag få ur tandställningen inom någon månad. TJOHOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kan ni fatta vilken jävla lättnad efter att ha släpat på järnskrot i nästan åtta år nu och dessutom få ut det lagom till både bal och student. Bara det att inte behöva ha full käften i tandställning på alla kort, ja bara det vore ju fantastiskt. Nu är det ju inte 100% att det blir så men som sagt, jag håller alla fingrar och tår jag har för att det så ska bli.

I Falun passade jag på att fynda lite också. En ljusstake, en vas och ett fat från Myrorna som ska pysslas ihop tillsammans med den där vita hobbyfärgen som står bredvid. Resultatet får ni se när jag gjort det. På Myrorna köpte jag även "Döda vita män", som jag gått och suktat efter en längre tid, för ynka 25 riksdaler. Jaha, och det största fyndet av dem alla blev faktiskt ett par riktiga vinterskor. Från början 799:- och blev mina för 199:-, de sista 39:orna som fanns kvar. Det är det jag kallar flax. Så nu ska då inte jag frysa om några fötter mer!

Och känner ni för det tycker jag ni ska lyssna på den här versionen av Michael Jacksons Billie Jean. 

Over and out

Idag har jag tagit på mig finskjortan och en av mammas gamla tröjor, idag gäller det förstår ni. 

Berättar mer senare

Tjo



Augusti fortsatte med vistelsen i Polen där vi mest tog kort, plågade getingar och åt fantastiskt god glass. Sen åkte vi äntligen hem och det firade jag med att äta makaroner och korv. Strax därefter lagade jag potatisbullar med squash och solrosfrön och så en dag fyllde jag 18. Några dagar efter min födelsedag åkte jag, Jonna och Malin till Paris. Vi åt macroner, dreglade i världens mest magiska godisaffär och firade sista kvällen på vår balkong. Sen började skolan så då spelade vi golf. I augusti lagade jag, mormor & morfar fantastiskt stark mat, jag följde med Johan till Danmark på flyguppvisning där det mest regnade och så lagade jag en av de få soppor jag äter.
Föreställ er en PRO-lokal, belägen i en gammal kyrka. På väggarna är det gröna, gamla, mönstrade tapeter och fotografier från "PRO cabaré" och, naturligtvis, den senaste modevisningen. Föreställ er sedan denna lokal belamrad med folk som har en medelålder kring 65, och så jag. I fem timmar satt jag bredvid en dam på 68 år som var lyrisk över att jag bestämt mig för vad jag ska bli när jag blir stor, som drack minst fem glas vin plus ett antal småglas med whiskey. När middagen var slut var det två dragspel som blivit hämtade och så plötsligt satt vi och gungade armkrok till "Ovan där" medan pensionärerna sjöng för glatta livet. 

Det var länge sedan jag hade så roligt.

Jag kunde helt enkelt inte låta bli att skratta när jag såg de vita och grå huvudena som gungade fram och tillbaka till dragspelsmusiken, eller förtränga tanken på att här sitter jag i en PRO-lokal med ett gäng berusade 60-åringar och jazzar till "Ovan där". Det kunde jag inte. 

Klockan tre i natt gick jag och la mig efter att vid 24.00 ha föst mina släktingar till bilen för en motvillig transport hem. I den lilla gröna golfen satt vi sen, två som sov i baksätet och så jag och mormor, som lyssnade på rock-klassiker och slutligen P4 eftersom mottagningen helt enkelt inte räckte till för de moderna kanalerna. Men vad gjorde det när jag fortfarande kan frammana bilden på de glada pensionärerna som säkerligen fortfarande nynnar på "Ovan där". 


God morgon alla glada
Middagen igår blev succé och kan ha varit något av det godaste jag tillagat. F-antastiskt. 
Nu har jag ätit frukost och ska ut och gå med modern. 

Tjo

Tjoho

Äntligen fredag och ännu en vecka är avklarad. Första fredagen på länge som jag verkligen känner mig lugn och egentligen utan måsten. Fantastiskt skönt. 

Ikväll ska jag laga lax, i morgon ska jag arbeta lite med vår hemsida och efter det ska jag på kalas. På söndan tänker jag mest göra ingenting och det är ju mest förbaskat skönt kan jag tycka.

Nu så ska jag ta in lite räkor till maten. 

Hej daaa


I juli var det stor auktion i vår lilla by, jag hittade världens mest långhåriga hund under soffan på ett kalas och när jag var och fikade med mina systrar sprang det runt en liten kattunge i halmen.

Jag läste Norwegian wood, simmade halvsimmet med min far, åt förbaskad god mat och hade mysiga sommarkvällar med Maja. Sen åkte jag och modern till Norge med en sovsäck som tidigare innehållit ett getingbo och strax efter hemkomsten från Norge följde jag med Johan till Polen.

I Polen bodde vi i ett jättemysigt hotellrum, såg på gamla tegelbyggnader, åt gigantiska bullar och ihopplockade luncher. Jag torkade mig för första (och förhoppningsvis sista) gången med rosa, parfymerat toapapper, åt förjävla go glass, köpte världens bästa converse, åt på massa mysiga restauranger och läste ut Fågeln som vrider upp världen. 
Tjoho

Ännu en dag avklarad. Nu ska jag slänga mig på bussen hem till Johan och njuta av hans sällskap. Kärlek!
Jag tänkte göra något som så många andra gjort, en årsresumé utifrån de bilder jag tog med min telefon de 7 månader jag hade den under fjolåret vill säga. Så, vi börjar med juni.



I juni sommarjobbade jag och Malin; rensade häckar och fikade med pensionärerna, precis som vi gjort varje juni de senaste fem åren. I juni virkade jag även ett fantastiskt charmigt fodral till telefonen, åkte till Luleå där vi åt på en jättemysig restaurang och såg ett förbaskat stort flygplan. Sen regnade det en hel del och jag drog på mig en grymt ful solbränna.
Känslan när man precis ätit en tallrik med nudlar, fläsk och ägg stekta i hemmagjord "sweet" chili vinäger. AAAAAAAAAAAAAAAAAH!!!!!! DET BRINNER I MINA LÄPPAAAAAR!!!!! OCH I MIN HAAAAAALLLSSSS!!! Ja men typ så. Jag menar, den där delen med "sweet", ja, den kan man ju fetstryka. Efter första tuggan kunde jag kapitulerat, om jag inte varit så förbannat envis. Detta betyder att jag nu sitter här, med läppar som sticks like there's no tomorrow och en mage som är alldeles uppsväld av den nästan en liter mjölk som gick åt i släckningsprocessen. 

Nej men, ha det bra

/Theres, en erfarenhet rikare
God morgon god morgon
Idag blir det naturkunskap, svenska (där jag ska dra en fin ursäkt för att jag tog sovmorgon idag istället för att åka till skolan och göra klart svenskan) och så UF med bl.a. ett kundmöte och smågrejer som måste göras om vi ska ta oss någon vart. 

Men nu ska jag borsta tänderna (det var ju rätt länge sen jag skrev det nu så jag tänkte det var ok idag)

Tjo
Kikar på guldbaggegalan och skickar mail
Har gymmat och fixat med företagshemsidan
Kommer strax att duscha och efter det börja läsa "Niceville".
Den här känslan när man vaknar på morgonen i nya sängkläder. Oslagbar. Man vill ju bara ligga kvar och goona hela dagen, men nej. Engelska ska det bli fram till halv elva och sen får jag vänta till halv ett till nästa lektion börjar. Fantastiskt. Men så är det. 

Annars har jag haft en fantastiskt lugn och välbehövlig helg. Har bara läst och inte gjort något mer än nödvändigt överhuvudtaget vilket varit så grymt skönt. Efter förra veckan ville man ju bara lägga sig och sova ett par dagar. 

Nej nu ska jag tagga inför denna vecka, en del saker som ska göras men den ska förhoppningsvis bli en bra mycket lugnare vecka än förra. 

Ha det gott
Sitter hemma vid Johan och är så utpumpad och matt så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Vill mest lägga mig ner och sova. Men samtidigt är jag så sjukt lycklig. Vi kom på en andra plats idag, andra bästa UF-företag i Vansbro. Detta betyder att vi i mars kommer få åka till Falun och slåss om titeln "Bästa UF-företag i Dalarna". Det är helt sinnessjukt och så grymt roligt.

Den här veckan har varit galen på alla sätt och vis och nu när all nervositet har släppt känner man sig lite tom. Skönt med en helg att få vila upp sig på. 

Jaja, en andra plats blev och vi får ju för farao åka till Zürich, helt otroligt. Tror inte jag fattat allt än.

Ha det gott
Vet ni, vi åker till Zürich i mars!! Tjohoooo! Glädjen och lättnaden när vi fick veta det igår var helt sanslös, vi mest skrek och hade gruppkramar. Sen spelade vi in vår första "videonyhet" också. Ta en kik vettja. Ni får ju höra mig prata svenska gubbevars, bara det är en bedrift.



Ja, annars är jag så sjukt nervös inför företagspresentationen. Var det redan igår kväll och kissade 4 gånger på 35 minuter. Det är liksom nu det gäller. Now or never. Aaaaaaaah, så spännande!

Nu måste jag hasta vidare, håll alla tummar och tår ni har nu folks! Detta kommer bli en hårresande historia..


När man vaknar i panik efter att ha drömt en sån där obehaglig dröm att man mest vill gå in i drömmen och strypa den, sånt avskyr jag. I natt drömde jag att det var slut mellan mig och Johan och sånt får mig helt enkelt att flippa ur. Jag får ont i magen nu bara jag tänker på det. Nej fy fan, nu vill jag bara kramas.

Inget besked om Zürich heller nej då, vi får väl förhoppningsvis reda på det idag då. Jag menar, biljetterna ska beställas idag. Eh. 

Nu ska jag borsta tänderna.

Hej då.
God morgon
Jag tog mig sovmorgon idag efter att ha varit i skolan till strax före tio igår kväll. Det är förberedelser inför fredan som härjar, vilka fortsätter ikväll. Idag får vi även reda på vilka som får åka till Zürich så att, håll tummarna för oss!

Nu ska jag bege mig mot Vansbro efter en sjudundrans frukost som jag lär stå mig på till nästa vecka.

Igår hade vi en intervju på engelska med en internationell jury som avgör om vi får åka till Zürich i slutet av mars med vårt UF-företag. Det var så sjukt nervös och nu väntar vi bara på att få höra resultatet. Är det något vi vill så är det att få åka dit, det är detta vi kämpat för i flera månader. Hoppas hoppas hoppas

Annars var jag till tandläkaren igår och fick fantastiska nyheter, såg på idrottsgalan och försökte få en glimt av Johan, irriterade mig på jerringpristagarens tal och skämdes över den som bestämt musiken till galan. Det var ju bedrövligt. 

Nej, nu blir det naturkunskap.
Jag drömde att Ku Klux Klanen hade möte nere på våran åker i natt. De hade tänt bål och sjöng obehagliga sånger. Gissa om jag var panikslagen när jag vaknade. Mycket obehagligt. 

Men annars har jag sovit gott och tog mig faktiskt upp i tid. Har kommit på en ny grej nu, att ställa klockan obehagligt tidigt och känna att det är helt okej att snooza typ 4 gånger. Bästa grejen någonsin. 

Nu ska jag dricka upp tekoppen och förbereda mig inför dagens stora händelse, en intervju på engelska. Hoho, berättar mer senare.


PS. Jag har fortfarande inte vågat titta ut genom fönstret ner mot åkern.
Tjoho, har inte hört av mig på hela helgen men så kan det bli ibland. Den har jag hur som helst tillbringat i Järna hos min pojkvän som förövrigt tog tåget till Stockholm idag för att gå på idrottsgalan på Globen i morgon eftersom han blivit tilldelad ett stipendium från riksidrottsförbundet. *Stolt som en tupp* *Kommer sitta klistrad vid TV:n från klockan 8 till halv 11 i morgon*

Idag har jag mest bakat kladdkakemuffins med mina systrar och nu ska jag se på film på ettan.

So long så länge
Nu är psykologin strax grejad och i morgon ska vi på företagsfrukost med två företag från skolan. Nu är det ju inte vi som ska äta frukost utan vi ska mest lämna broschyrer och se trevliga ut inför de "riktiga" företagen här i kommunen. Kan vara nog så besvärligt det, nej då, nu ska jag inte vara sån. 

Hur som helst, innan jag lägger mig vill jag bara att ni kikar in det här. Det är en vernissage som ett gäng estet-elever från Stockholm satt upp i Kina efter en månad där. Mycket, mycket imponerade.

Nu ska jag sova

G'natt

Jag har provat något nytt den här veckan, att äta en riktig frukost. Fil, hemmagjord müssli, frukt och idag till och med en tekopp och en smörgås. Fy satan vilken bra grej! Ja det är nog det bästa jag gjort på länge, man står sig ju för tusan en halv dag. Vanligtvis brukar jag bli hungrig så fort jag kommer till skolan i princip, men inte nu senni, fantastiskt. 

Men nu är frukosten strax slut och jag ska bege mig till skolan. Ska göra psykologi igen innan det blir UF hela dagen, ett möte och lite småärenden som ska uträttas. 

Ja så är det, ha en bra dag folks


Det här med att jag varit till gymmet tre gånger på fyra dagar, det är så jävla överambitiöst. Om det varit någon annan skulle jag bara suckat och klagat över vilka idioter det finns. Jag skulle nog även vilja idiotförklara mig själv, för vem ger sig in på något sådant när man inte varit dit på flera månader innan. Jo, jag. Är huvudet dumt får kroppen lida sägs det dock, och det ska gudarna veta att mitt gäddhäng har gjort de senaste dagarna. Jag.har.aldrig.upplevt.en.sådan.träningsvärk.i.hela.mitt.liv. Bara så ni vet.

Annars håller katten på att riva ner julgranen och nu borde jag skriva lite manus.

Tjo så länge
Kafeterian 5 över 8 på morgonen; spårsvetsare, elever som tuggar på baguetter och dricker kaffe, elever som mest ser fundersamma ut och dataväskor till förbannelse. Ja men ungefär så. Personligen har jag städat mitt skåp, städat min dataväska och ska härnäst ta tag i ett psykologiarbete om depression som ska lämnas in på måndag. Det sista som ska göras i kursen. Pah.



Den vänstra ringen har jag idag, tappade bort den för över ett år sedan och hittade den strax innan jul, i en påse med ett annat armband i som låg inne i badrummet....

Jag hittade precis mina mål och förväntningar inför 2011 som jag skrev i januari i fjol, jag hade till och med glömt bort att jag skrev några men så här såg de ut och dem det står Check för har helt enkelt gått i uppfyllelse.

* Fylla arton och ta körkort (jag kan inte riktigt fatta att det är i år som det gäller) Check
* Åka utomlands, helst en tur till Paris, det skulle jag bli väldigt glad över Check
Inte bara till Paris bar det ju av, var även till Polen, Danmark och Norge.
* Klippa håret kort, japp, nu är det offentligt Check
Nog för att det nästan tog hela året, men av åkte det.
* Göra klart mitt rum det får helt enkelt inte ta två år innan det blir färdigt.
* Klara av alla kurser jag läser, med marginal Check
* Inte sluta träna
* Åka på bilsemester med vänner (Hör ni det flickor! Inga ursäkter, i år ska vi iväg)
* Börja trean Check
* Vara glad och lycklig Check

Japp, jag är nöjd. Hoppas årets mål och förväntningar går i uppfyllelse också.
Är det inte underbart hur en syo, fantastiska vänner och ett par misslyckade experiment kan liva upp en dag. Ibland vill man ju bara krama världen.
Skola. Det klingar inte vackert i mina öron nu. När man vant sig att få sova tills man vaknar, att när man vaknar har det ljusnat och att inte behöva oroa sig över någonting under dagarna och sen kommer tillbaka till de kolsvarta mornarna där vetskapen om att man kommer komma till skolan minst en timme och 40 minuter tidigare än man egentligen skulle behöva eftersom esteterna har APU och Dalatrafik helt enkelt inte har några bussar som passar. Nej men ursäkta mig om jag blir less.

/ Theres, som ska sitta på bussen en halvtimme och sen vänta i skolan 1 tim & 40 min på att världens tråkigaste naturkunskap ska börja.
Måndag och på schemat står möte, jobbsök och inte så mycket mer. I går började jag på "En dag" av David Nicholls vilken väl snart hela världen har läst så jag tänkte göra det samma. Har läst ett kapitel och jag är redan fast.

Nu måste jag hasta vidare, kylan slog till idag föresten, 19 grader närmare bestämt. Äntligen!

Nu har jag avverkat sju av de åtta punkter som stod på dagens att-göra-lista, den jag har kvar var dock en sån där jag kom på bara för att ha något att göra så jag tror jag struntar i den. 

Nu härnäst ska jag ta mig en dusch och sedan blir det lite te innan jag rotar fram en söndersedd film att klicka igång.
Har precis slängt upp fyra plagg på Tradera till auktion. Här nedan ser ni plaggen och länkar till auktionerna. 




Grå, stickad tröja med stor krage hittar ni HÄR
Jackan hittar ni HÄR
Den grå/blå tunikan finns HÄR
Klänningen är HÄR
Började dagen med att läsa en halvtimme, göra upp eld (som förvisso har slocknat) och nu äter jag hårda skinksmörgåsar, blåbärste som smakar godis, apelsin, russin och sånna-där-nötter-som-smakar-både-gott-och-äckligt-och-som-jag-inte-vet-namnet-på. När jag ätit upp ska jag slänga på mig träningskläderna och genomföra årets (och förhoppningsvis inte sista) gympass, sen ska jag till mormor o morfar och hjälpa mormor att fylla i en bok hon egentligen skulle fyllt i innan jul. Sen åker jag hem igen, skriver klart mitt CV, skickar iväg det, rensar garderoben, spikar in utstickande spikar i mitt rum och när jag gjor allt det kanske jag förtjänar att läsa ut boken som jag inte alls läste ut igår eftersom det var mer kvar än jag trodde. 




/Theres, som försöker ta igen hela veckans ineffektivitet på en dag
Jahapp, eftersom kvällens plan var att se film på sexan och kanalen i fråga vägrar sammarbeta känner jag mig lite handfallen i detta nu. Dock känner jag mig ganska trött så det lär väl få bli en tidig sänggång då. Men innan dess ska jag nog ta att läsa ut "Det broderade hjärtat", årets första bok, tjoho!



I brist på annat får ni en bild på Johans knäppa katt, den här gubben kan man göra i princip vad man vill med utan att han bryr sig, jag förutom att gosa, där går gränsen.
Jag och katten låg och gosade i sängen en halvtimme i morse sen insåg jag att de nog kanske var dags att gå upp, så då åt jag frukost och läste en och en halv timme. Sen dess har jag borstat tänderna, jävlats med katten i badkaret (Han hoppade i badkaret själv, gång på gång och vem är jag då om jag inte sätter på kranen, bara lite grann.), packat väskan och nu sitter jag här och väntar på min mor. Vi ska åka till värdshuset och äta lunch och sen far jag till Järna. 

Ja det var väl det

Over and out

Nu har jag snörvlat mig igenom andra och tredje avsnittet av Kronjuvelerna också. Så sorligt, tragiskt och vackert.
Ha precis sett första avsnittet av Kronjuvelerna i Tv-verison och nu ska jag ta mig en dusch, laga mat och skynda mig se andra avsnittet innan det tredje och sista börjar kl 9 på ettan.

Shop shop!

"My whole soul is yours. If my entire existence had not been yours, the harmony of my being would have lost, and I must have died - died inevitably"

/Victor Hugo
1821



God dag världen, hur står det till? Personligen tycker jag det står mycket bra till. Det är snö ute och solen skiner och ja, sånt blir man ju automatiskt lycklig av. 

Tänkte mest tacka för alla kommentarer som ramlade in igår, jag har ingen aning om vart alla helt plötsligt kom ifrån men det var mycket mycket trevligt. Så tack för det!

Nu ska jag dra på mig täckbyxorna och bege mig ut med kameran


Har ni sett vilken fin häst jag har i fönstret då? Jag tyckte den var lite extra fin idag faktiskt.
Avslutade kvällen med "Message in a bottle" och Nicholas Sparks har alltså än en gång lyckats få mina glasögon fläckiga. Jag förstår inte hur en man kan innehålla så många smärtsamma kärlekshistorier. Jag har sett 5 filmatiseringar av de 12 böcker han skrivit och dessa filmer är helt klart dem som fått mig att fälla flest tårar. Jag har inte läst en enda bok av honom och jag vette tusan om jag vågar, för är filmerna så där smärtsamma, ja, vad ska inte då böckerna vara. 




För exakt ett år sedan gjorde jag en resumé av de böcker jag läste 2010, så nu tänkte jag göra en för dem jag läste 2011.
Bok-året 2011 såg ut att bli mycket bra men när körkortsteorin kom i vägen försvann läslusten litegrann och det blev inte lika många som det såg ut att kunna bli. Hur som helst, här kommer dem det blev.



The choice av Susan Lewis handlar om Nikki och Spencers liv i England som unga föräldrar till lille Zac med en obotlig sjukdom. Om boken tyckte jag så här: En väldig bra bok som verkligen får en att tänka efter. Lite svårt att hänga med ibland dock, boken är trots allt på engelska.

Där efter läste jag Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, boken lånade jag av morfar så därför får ni ingen bild på den. Boken handlar i alla fall om Allan Karlsson som bestämmer sig för att rymma ifrån sitt hundraårskalas. Genom boken får man sedan följa med Allan på hans äventyr både som hundraåring och som ung under 1900-talet. Boken gav jag 5/5 och tyckte så här: Det här är en sån där bok som man ska läsa någon gång i livet. En äkta "må-bra-bok" som gör att man sover gott om nätterna.

Efter hundraåringen läste jag 14 år till salu av Caroline Engvall, denna var dock inte fullt lika mysig. Boken handlar om Tessan som vid 14 års ålder blir våldtagen och efter det bestämmer sig för att sälja sex. Så här tyckte jag om den: Boken är så brutalt ärlig att man inte vill tro på det som skrivs. Det finns inget fint eller snällt med den. Den är bara brutal och så ärlig att man nästan blir rädd.

Efter 14 år till salu ville jag läsa något "att gråta till med gott samvete" så jag valde Before I fall av Lauren Oliver. Denna handlar om Samantha som dör i en bilolycka och sedan återupplever dagen gång på gång. Om boken skrev jag: Det här är en bok man inte glömmer. Den kommer att ligga kvar länge och påminna om varför man lever, varför man går upp på morgonen och framförallt; att ta vara på dagen, för du vet aldrig vad som händer.



Boktjuven av Markus Zusak handlar om Liesel som kommer som jude till en fosterfamilj i andra världskrigets Nazityskland. Den här boken är helt klart en av de topp tre böcker jag någonsin läst och kommer att läsa, sättet som boken var skriven på vara bara helt underbart och jag kunde helt enkelt inte sluta läsa. Så här skrev jag om Boktjuven; Det här är kanske den bästa fristående boken jag någonsin läst. Hur den är skriven med vinkel, val av ord, ja allt, den är perfekt. Den är inte som alla andra böcker och det älskar jag den för.

Efter Boktjuven läste jag Guldkompassen av Philip Pullman, den lånade jag av min syster så den får ni inte heller någon bild på. Guldkompassen är den första boken i en serie av tre och handlar om Lyra Belacqua och hennes äventyr i en alternativvärld till vår egen. Om boken tyckte jag så här: Det var en bok för lite yngre läsare men likväl, bra. Författaren har gjort ett bra arbete med story och detaljer men jag önskar att det varit med förklaringar om världen de levde i. Ibland kändes dock de förklaringar som fanns väldigt avancerade och jag förstår inte hur en läsare i 11-12 års åldern ska förstå allt. För det gjorde inte jag.

När jag läst Guldkompassen ville jag läsa något verklighetsförankrat och började på Inspärrad av Theresa Cooper, denna glömde jag helt sonika att ta kort på och orkar inte ställa upp allt igen så det får vara. Boken handlar hur som helst om Theresa själv där hon berättar om hur hennes barndom kantades av misshandel och då framförallt drogmisshandel. Hon blev nämligen inlagd på ett psyksjukhus utan att vara sjuk och under sin tid där tvångsmatad med mediciner som idag förbjudits för att de är så starka. Genom dessa mediciner blev hon till slut beroende och fick, när hon kom bort från psykhuset, bli inlagd på sjukhus för avgiftning. Om inspärrad skrev jag så här: En fruktansvärd bok om ett fruktansvärt öde. Man fattar inte att det finns så otroligt elaka människor som bara manipulerar och är jävliga. Men det var en riktigt bra bok som tog upp alla sorters brister en människa/ samhället kan ha. Mycket läsvärd.



Efter Inspärrad gav jag mig i kast med serien om Anne från Lübeck av Catharina Ingelman - Sundberg. Böckerna heter Brännmärkt, Förföljd och Befriad. Böckerna är historiska romaner som utspelar sig i slutet av 1300-talet och början av 1400-talet och de sämsta böckerna jag läste under 2011. Om Brännmärkt skrev jag så här: Första boken i en serie om tre. Bra handling men dialogerna kändes enkla och lite stela. Personerna är väldigt bra skildrade i personligheten dock. Om Förföljd skrev jag så här: Precis som första boken är det en bra handling och historia men jag tycker fortfarande att språket och sättet den är skriven på är aningen simpelt. Ibland känns Annes kärleksbekymmer lite konstlade också. Om Befriad skrev jag så här: Den här boken var den bästa i serien och trots att jag inte gillar författarens enkelhet med språket så fastnar jag för handlingen. Den var mycket medryckande på något vis. Dock så tycker jag inte att det är någon höjdarbok men det går om man vill ha något enkelt och inte allt för avancerat. bra sommarläsning i hängmattan.

Nu hoppar vi tillbaka till förra bilden.



Efter Brännmärktserien gav jag mig i kast med Haruki Murakamis Norwegian wood som handlar om Toru Watanabes kärlek till två olika kvinnor samt hans liv i Tokyo. Boken gav jag 5/5 och skrev så här: Den här boken var underbar och allt igenom perfekt. Jag älskar språket, handlingen, personerna, allt! Det är en personlig blivande klassiker för mig.

I Polen på hotellrummet läste jag sedan igenom Lord John och kärlekens ljuva plåga av Diana Gabaldon. Boken är en historisk roman och betydligt mycket bättre än Brännmärktsserien. Romanen handlar om Lord John (från Främlingen-serien av Diana) i 1700-talets London utredandes två mystiska fall vilket även gör boken till lite av en deckare. Nackdelen med Dianas böcker är att det alltid är sjuttioelva olika namn att hålla reda på vilket gör det jobbigt att hänga med ibland men trots detta gav jag boken 4/5. Om den tyckte jag så här: Diana Gabaldons ordval och detaljrikedom gör att hennes böcker är en fröjd att läsa. Det känns inte som att man saknar något och när man läst sista sidan känner man sig alltid tillfredsställd. Just den här boken tycker jag var bra för att berättelsen hela tiden cirkulerade kring en och samma person och story, i "Främlingen"-serien får man följa så många personer och perspektiv att man det bli rörigt om man inte anstränger sig tillräckligt.



Sista veckan i Polen hetsläste jag Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami, jag läste överallt, när som helst. Så fort jag hade 10 minuter över tog jag fram boken och läste. När vi kom till flygfältet fällde jag upp solstolen och satte mig med ryggen mot solen och läste timmar i sträck, jag satt i skuffen när det blev för varmt, på uteplatsen bland alla getingar och cigarettrök, i sängen på hotellrummet, på mage, på rygg, på sida, i fotöljerna md benen över armstödet, på golvet, ja överallt. Boken handlar om Toru Okada om tappar bort sin katt, sin fru och sig själv och är riktigt bra. Så här skrev jag om den: Fågeln som vrider upp världen var en riktigt bra bok i klass med Norwegian wood, det som gör den lite sämre är den sista delen där jag tycker att det mesta rör till sig och blir konstigt. Slutet blir därför lite av en besvikelse i och med att de två första delarna var så bra.

Ut ur mörket av Robin Royston och Linda Caine handlar om Linda Caine själv och hennes väg ut ur en depression med hjälp av sin psykolog, Robin Royston. Om boken tyckte jag så här: Boken var väldigt bra och gripande. Den fick en verkligen att tänka till och varenda gång jag läst fick jag lov att tänka igenom det efteråt, mycket bra.

Den sista boken jag läste 2011 var Vår lilla hemlighet av och om Toni McGuire. Boken handlar om Tonis uppväxt med en pappa som våldtog henne från 6 till 14 års ålder när hon till slut blev gravid. Om boken skrev jag så här: Ännu ett bevis på hur opålitlig, elak, hjärtlös och lömsk människan är. Förjävligt, men intressant.


Det var årets böcker det, hoppas resumén gav er något tips i alla fall.
Det hade varit lite fint med vår också, det hade det onekligen
Nej hörrni, vad ska vi hitta på. Jag har suttit vid datorn i typ 5 timmar nu och det är inte okej. Men, vad ska man göra då? Mitt rum är faktiskt städat så jag kan inte ens göra det. Jo nu jag vet vad jag ska göra, men det ska jag göra när det blivit mörkt. Hah, om typ två timmar alltså. Pft. Fram till dess då? Pilla naveln kanske, inte vet jag. Mat skulle jag väl ha haft men modern pratade om värdshuset och så långt jag kan se finns det ingen moder med bil att tillgå än så att, ingen mat. Ta på mig vettiga kläder skulle jag kunna göra, ja så får det bli. 


- Hej mitt namn är ..... ni ringde mig i natt
- Hej, ehm, har vi ringt?
- Ja inatt
- Nej vi har inte ringt
- Ja just det, jag är från stockholm
- Nej vi har inte ringt
- Okej då måste det ha blivit något fel
- Ja
- Okej, hej då
- hej då

Stockholmare...
Har precis sett "Vicky Christina Barcelona" och precis som efter första gången jag såg "Revolutionary road" känner jag mig som ett levande frågetecken. Jag råkar nämligen vara av den typen som uppskattar happy endings och sådant där smör, och vad tusan slutet i "Vicky Christina Barcelona" ska föreställa det vet jag inte. Det var varken bra eller dåligt, bara konstigt. 

Nu lyssnar jag därför på musik som jag förstår och har hört förut och funderar lite grann på det här med livet efter studenten. Efter beskedet att programmet jag tänkt söka på högskolan ska läggas ner nu i år känns det litegrann som att jag står mitt i snön och någon har tagit mina skor. Jag menar, vad gör man? Det kommer tankar som att sticka utomlands en månad, jobba ett år eller helt enkelt hitta något att studera på distans. Men vad?! Vad vill jag, vad är det meningen att jag ska vilja? Från att ha gått från total säkerhet om framtiden till ett pussel som hela tiden tappar bitar känns det, ja hur känns det egentligen? 

Nu ska jag fundera över mitt liv
Klickar runt bland bloggar och tycker mest att jag inte gjort så mycket idag. En dag i äkta Theres-anda skulle man väl kunna säga. Och eftersom jag mest känner för att fortsätta i den andan ska jag ge mig i kast med boken som ligger och skriker efter en läsare på nattduksbordet. 

Tjo så länge

Jahapp, nytt år och alltså en relativt bra anledning till att göra om här igen. Så det har jag gjort, tryck f5 om ingenting syns. Det är förvissa några saker som fortfarande stör mig men jag orkar inte leta efter hur man gör längre så det får vara för den här gången. Annars är jag nöjd och jag hoppas att det förblir så här ett tag framöver nu.
Kära 2012, jag har ett par önskningar inför detta år. Detta är ju trots allt ett år som jag och säkerligen många med mig har sett framemot i typ, åratal.

* För det första skulle jag vilja att jag får sjudundrans bra betyg och att jag ser till att jag förtjänar dem. 
* För det andra vill jag att världen ska sluta vara så ondskefull, det är nämligen hemskt otrevligt med alla elaka diktatorer, mördare och ja, allmänt elaka människor.
* För det tredje skulle jag uppskatta om världen kunde göra människor i min närhet friska, det skulle uppskattas enormt mycket faktiskt.
* För det fjärde, se till att människor klagar lite mindre (inklusive mig själv)
* För det femte, jag skulle verkligen bli mycket glad om världen helt enkelt såg till att allt detta slog in.