Okej vänner, nu ska vi diskutera livet.
 
Jag har börjat tröttna på det här stillasittande livet med alldeles för lite att göra. För ett år sedan var jag så stressad och upp i varv att jag inte visste vart jag skulle ta vägen, nu blir jag lycklig när det blir lite disk över så jag har något att sysselsätta mig med i tio minuter. Ni hör ju. Jag vill plugga igen, på riktigt! Gå till en skola varje dag, träffa nya människor, vara kreativ, sitta på föreläsningar och halvsova av tristess, skratta med klasskamrater, gå runt med datorn och fina skrivböcker i en ryggsäck, skapa internskämt och ja men, ja. Ni vet. För närvarande har jag dock tre problem. 
 
1. Jag har ingen större lust att flytta i väg. 
2. Karln har ingen större lust att flytta med mig.
3. Jag har ingen aning om vad jag vill plugga. 
 
Det skiter sig ganska rejält på tredje punkten. 
 
Så vad tycker ni, vad ska jag bli när jag blir stor?
 
Jag tycker om: att skriva, betrakta och analysera människor, arrangera/planera, resa, fotografera, lära känna folk, samarbeta med andra, betänketid, bolla idéer och bestämma lite mer andra.
 
Jag tycker däremot inte om att: ta hand om folk, ta snabba beslut, vara jättestressad jämt - då blir jag sjuk, prata med arga människor och göra folk besvikna. 
 
Nu då, bestäm, vad ska jag bli när jag blir stor?
Hejs!
 
Första veckan i januari drog jag, Sofie Olsson och Kari Welam igång ett sånt där projekt som alla stora fotobloggar har gjort - att publicera en bild i veckan i ett år. Nu påstår jag inte att vi är några storfräsare men jag har alltid tyckt att det är en rolig grej och har velat göra det själv. Så nu har vi dragit igång och har hittills publicerat tre bilder var, den här veckan kommer den fjärde. Här nedan kommer mina bilder, vill ni se alla hitta ni dem här: http://www.facebook.com/EttFotoIVeckan
 
 
Första veckan var temat vinter, jag glömde naturligtvis bort det och kom på det när det blivit mörkt.
 
 
Andra veckan var temat drömmar. 
 
 
Igår publicerade vi bilder under temat styrka, min bild står för både fysisk styrka och styrkan att hålla ihop.
Det är ganska fantastiskt hur det alltid ska krångla när man planerat något. I går till exempel hade vi planerat att åka till stugan, vi hade packat i bilen och var på ICA och handlade när de ringde från Tobias jobb och sa att han skulle jobba idag. Jahapp, så då var det bara att åka hem igen. För ungefär en timme sen ringde Tobias och sa att det var för kallt för att de skulle kunna göra jobbet som var tänkt - alltså hade vi kunnat åka igår. Mhm. Sen är det det här med Svenska rallyt, planen är att åka till skogs och ha det gött då också, men gissa vem som fått schemat och jobbar den helgen?
 
.....
 
Från och med nu ska jag leva för spontaniteten. 
 
 
Nu börjar aktiviteterna sätta igång igen, och framförallt kring vårens musikal. Hade fiollektion idag och började spela på en av låtarna och på eftermiddagen hade vi teaterträning. Kommer bli sanslöst roligt, både att göra och se på. I april smäller det och det vill ni inte missa, jag svär. 
Ni vet när man bara sitter av dagarna och inte gör mycket mer än så, det är ungefär det jag gör nu.
MEN märkväl, idag har jag gjort mer än igår. Mhm mhm. Jag har till exempel tagit en promenad (wohooo!), bakat muffins (nom nom), duschat (välbehövligt) och betat av några affärsplaner från högen (gött). Jag är nämligen en av jurymedlemmarna i årets UF-tävlingar lokalt i år, och det känns ju bara skumt, och roligt. Var ju för tusan bara ett år sen det var vår affärsplan som blev bedömd. Men ändå, ett år sen... Vart tar tiden vägen? 
 
Annars har jag börjat skriva på min bok (hur låter inte det va? "min bok"). Målet med fortsättningskursen är ju som bekant att skriva ett manus, till en bok. Antingen en diktsamling, novellsamling eller roman. Sjukt. Det är jag och ett gäng medelålderstanter som läser kursen, kan hända ett par till i min ålder men inte fler. Skoj det med. 
 
Nu ska jag fortsätta vänta på min karl som arbetat hela dagen lång, till skillnad mot vissa andra. He he. MEN jag jobbade faktiskt i helgen. Punkt. 
"Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf var en saga om Jan i Skrolycka och hans kärlek till sin dotter Klara Gulla. "En saga om underliggande budskap om kärlek. Den var bra samtidigt som den var seg och lite tråkig. Men jag gillar storyn så det gör inte så mycket i slutänden." Boken fick en trea.
 
 
"Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska" av Clarie Castillon var en novellsamling om olycklig kärlek. "En bok med många bisarra kärlekshistorier. Det var dock många som var bra och jag gillar helheten väldigt mycket." Boken fick en trea.
 
 
"Konsten att tala med en änkling" av Jonathan Tropper var den sista boken jag läste 2012, och en av dem bästa.  Den handlar om Dougs väg till ytan efter förlusten av sin fru och var fullständigt jättebra. Så här skrev jag" En underbar bok att både skratta och gråta till. Den är brutalt ärlig och säger precis sånt som många inte vågar. Grymt bra helt enkelt." Den fick en femma.
 
Under 2012 läste jag inte så himla mycket, lusten tycks ha avtagit vilket är jättetråkigt. Men några blev det i alla fall, här kommer de:
 
Först ut var "Det broderade hjärtat" av Carole Martinez, en roman som handlade om Frasquita Carascos liv som "fulländad sömmerska och bortspelad fru". Det bästa med boken tyckte jag var språket och berättelsen, det sämsta var att man (jag) inte förstod allt vilket jag inte gillar. Så här skrev jag om boken: "Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om boken. Den var bra men det är ett dåligt ord, det räcker inte till. Jag skulle nog också vilja säga; speciell, gåtfull, vacker och unik. Det gör "bra" lite mindre "bra" är att man nog inte riktigt förstår allt, det finns så många frågor jag vill ha svar på." Jag gav boken en trea i betyg.
"En dag" av David Nicholls stod näst på tur. Den handlade om Emma och Dexters liv, både ifrån och tillsammans med varandra. Det bästa tyckte jag var storyn och hur boken var skriven, det sämsta var Emmas öde. Så här skrev jag om boken: "En dag var riktigt bra och jag älskar verkligen hur den är uppbyggd. Språket, karaktärerna, ja allt är helt enkelt perfekt. Jag hade dock önskat att Emmas öde blivit ett annat, det kändes så fel på något vis. Fast det kanske är det som gör boken så bra också, jag vet inte." Jag gav boken en fyra i betyg.
 
Efter "En dag" läste jag "Niceville" av Kathlyn Stockett. Boken handlar om Aibilen och Minnys liv som hembiträden på 60-talet och var den bästa boken jag läste 2012. Jag älskade allt med boken och tyckte inte att någonting var dåligt. Boken fick en femma. 
 
 
Sen läste jag "Simon och ekarna" av Marianne Fredriksson. Den handar om Simon och Isaks uppväxt under andra världskriget och efter. Det bästa tyckte jag var karaktärerna, det sämste var hatet och sorgen hos många av dem. Så här skrev jag om boken: "En ganska medioker bok, lite intetsägande. Den var liksom jämn i handlingen, inte många känslosamma partier. Det var bara en berättelse." Boken fick en trea.
 
 
"Sirila gentlemen sökes" av Karin Brunk Holmqvist blev nästa bok. Den handlar om Alma och Margits äventyr på äldreboendet Solgläntan och var en sån där mysbok som liksom bara slinker med. Det bästa var slutet, det sämsta språket. "En helt okej bok om ett par damer som tvingas flytta till äldreboende. Storyn gillar jag men den kunde varit roligare skriven. Jag hade nog för höga förväntningar." Även den fick en trea.
 
 
"Sanningens ögonblick" av Kristin Hannah var också en sån där himla bra bok. Kristin Hannah är för övrigt en av mina favoritförfattare. Boken handlar om systrarna Winona, Aurora och Vivi Ann Greys liv i Oyster Shore och så här skrev jag om den: "En fantastisk bok om avundsjuka, kärlek, systraskap och orättvisa. Jag älskade boken från första sidan och kunde inte sluta läsa. En jättebra bara-att-läsa-och-inte-behöva-tänka-bok. Det var bara att njuta." Boken fick en femma. 
 
 
"En blomma i Afrikas öken" av Waris Dirie var en självbiografi om Waris uppväxt i somalia och sitt liv som toppmodell. "Det här är en sån där bok som väcker en till liv och får en att titta ut i världen lite mer. Den ger en djupare förståelse för Afrikas människar och ja, den är helt enkelt väldigt nyttig och bra. Waris liv är verkligen händelserikt och framförallt lärorikt." Boken fick en femma.
 
 
 
 
 
Idag tog jag med pärlan på besiktning och tro det eller ej, hon passerade! (När den sköter sig är det en hon, när den inte gör det är det en han.) Så nu sitter jag i soffan och njuter med tända ljus medan karln ger henne extraljus, ojojoj vilken grej. 
 
Har förövrigt börjat förbereda mig på fortsättningskursen, Kreativt skrivande 2. Efter många om och men kom jag in till slut, lyckan är fullbordad. Införskaffade en ny kalender och skrivbok idag så nu ska det bli åka av, den här terminen ska det skrivas bok. Satte för övrigt nästan i halsen när jag insåg att det var det som skulle göras. 
 
Annars knallar det på, jag var på äventyr till Mora/Rättvik i måndags, hade sjukdag i tisdags och 20-årskalas i går, när 10 personer trängdes kring vårt 6-mannabord och 5 stycken i soffan var det fullt. 
 
 
En bild från äventyret i måndags, vi hamnade i en keramikbutik som kändes som ett spökhus. 
 
Fem händelser som varit bra det här året?

1. När vi höll vår presentation på scenen på Dalamästerskapen i Ung Företagsamhet och man kände sig oslagbar och helt jävla bäst.

2. Resan till Grekland var ju bara för bra.

3. Studenten, så himla underbart.

4. Att jag blev tillsammans med mitt livs kärlek.

5. Att jag började spela fiol igen.

Fem händelser som varit sämst det här året?
1. Att morfar dog.
2. Att studenten innbar att jag inte längre träffar allt folk jag träffade i skolan varje dag.
3. Att jag sårade någon så oerhört.
4. Att det varit allmänt mycket ledsamma grejer.
5. Att jag var väldigt mycket sjuk i början av året.

Vad har du lärt dig i år?
Att man överlever fast det gör väldigt ont i hjärtat ibland, att man måste stå på sig fast man egentligen inte vågar, att jag har fantastiska människor runt omkring mig, att personer man känt hela sitt liv kan överraska och massa praktiska grejer förstås.

Blev året som du har tänkt dig?
Ja men det tror jag väl, lite oväntade saker hände naturligtvis, både ledsamma och roliga, men jag tycker det har varit ett jävla bra år.

Vilka kläder har du använt mest?
Oj, mina Fornarina jeans och nåt himla linne skulle jag tro.

Vad har du mest lyssnat på för musik?
Sånt här
Sånt här
och Sånt här

Vad har du tittat på? (film, tv, serier..)
Massa actionfilmer, romantiska komedier och Game of Thrones.

Vilka människor har du hängt mest med år?
Tobias, Jonna, Malin, Kristoffer, Maja, Elin, Johan

Vilka nya personer har du lärt känna i år?
Ja en hel del faktiskt, men framförallt Tobias och hans vänner.

Vad är det vackraste du fått i år?
Kärlek.

Vad är det bästa du har läst?
Åå jag vet inte, måste kolla när jag kommer hem.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Höll presentation för hundratals människor, åkte till Grekland och Schweiz, flyttade hemifrån osv.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Matilda!

Vad var din största framgång 2012?
Oj, att jag fick sommarvikariatet på Falu-Kuriren kanske, då trodde jag att jag skulle svimma av lycka.

Bästa köpet?
Kameran

Vad spenderade du mest pengar på?
Kameran

Vad önskar du att du gjort mer?
Det vet jag faktiskt inte, jag tycker jag gjort det mesta alldeles tillräckligt mycket. Men umgås med vänner kanske.

Favoritvideo i år?
Video? Vadå video, film ällä? I så fall säger jag Hobbiten.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?
Jag lekte troll och tillbringade kvällen vid stugan med världens bästa Karl. Här kan ni läsa om det.

I december 2011 skrev jag ner några saker jag såg framemot och några mål jag hade till 2012, tänkte ta en kik på dem få se hur det gick. Så här såg det ut:
 
Jag ser framemot:
* Studenten, fy fasiken så skönt det ska bli - Studenten, ja den tog jag ju! Gud vilken bra grej.
* Flytta in i lägenhet med Johan - Nej, det satte jag stopp för ungefär en månad innan vi skulle flytta in, det jobbigaste jag någonsin gjort. Men, jag flyttade in med Tobias istället och oj vad glad jag är för det!
* Se vad som händer när det är dags för jordens undergång, jag kan inte riktigt hjälpa att jag tycker det ska bli spännande att se om det händer något överhuvudtaget - Jordens undergång, hände inte så mycket där nej.

Mina mål 2012 är att:
* Bestämma mig för vad jag ska göra efter studenten - Ja men det kan man väl säga att jag gjorde, det blev en distanskurs, lite jobb och massa musik till slut, alldeles lagom.
* Följa mitt hjärta oavsett vad andra tycker och säger - Det tycker jag nog att jag gjort, har tagit massa beslut och vågat saker jag aldrig gjort förut, men självklart kan jag bli bättre.
* Ha roligt - Jaaa, det har jag verkligen haft, har aldrig haft så roligt som det här året!
* Bli bättre på att ta tag i saker i tid - ....det kommer nog aldrig att inträffa är jag rädd.
 
Inför 2013 då, ett helt nytt år som är så sjukt öppet och oförutsägbart, kommer bli grymt spännande. Men så här tänker jag lite grann i alla fall:
 
Jag ser framemot:
* Musikalen med Kulturskolan, kommer bli grymt
* Fortsätta bo i lägenhet och vara sambo, fantastisk grej
* Att fylla 20, det måste man få se framemot
 
Mina mål 2012 är att:
* Välja ett program på högskolan/universitetet till hösten 2013
* Följa mitt hjärta oavsett vad andra tycker och säger
* Ha roligt
* Vara ärlig mot mig själv och andra
* Utvecklas inom skrivandet
* Resa, någonstans, någon gång
 
Ja, så ser det ut, några nya grejer, några som får följa med sen förra året.
Så, 2013, nu kör vi!
 
 
 
 
 
 
Hejs,
 
Nytt år, igen. Tillbringade aftonen med middag hemma och sen en tur till Sälen och sänggång 20 i 5, gårdagen var inte att leka med. Nu sitter jag på redaktionen och rullar tummarna igen, nyheterna sprutar inte direkt omkring dagar som dessa. Nåväl, här kommer två bilder från nyåret.
 

Dagen före nyårsafton bestämde vi oss för att prova hummer, fantastiskt gott.
 


Sen blev det nyårsafton, vi klädde upp oss, hade partyhattar och hade allmänt trevligt.